KАKО ДА ПОМОГНЕТЕ ДЕТЕТУ ТОKОМ ОНЛАЈН НАСТАВЕ - ПРАKТИЧНИ САВЕТИ ЗА НОВУ ШKОЛСKУ ГОДИНУ -

 

 

Повратак у школске клупе након вишемесечне паузе и за децу и за родитеље представља проблем. Ситуацију додатно погоршава пандемија вируса корона, стога је веома важно да припремите дете за нови начин учења.

 

Родитељи покушавају да се прилагоде новинама у образовном систему, јер се за неке малишане комбинује настава из школских клупа и од куће. Велики терет пада на родитеље. Деци код куће недостају сарадња, интеракција, учење у групи, дружење са вршњацима, па су родитељи ти који децу анимирају и са њима обрађују наставу. Задатак родитеља није лак. Поред својих свакодневних обавеза требало би да помогну деци да што лакше савладају наставу на даљину.

 

Ми вам нудимо неколико савета како би малишани што боље савладали наставу.

 

Објасните детету ситуацију

Требало би да седнете са дететом и поразговарате о текућој ситуацији, објасните му због чега се не враћа у школске клупе на одређени период. Образложите му разлоге на начин који ће ваше дете разумети.

 

Укључите се у програм наставе

Веома је важно да дете схвати да, иако је код куће, мора пратити наставу, редовно радити домаће задатке и све остале школске активности. Дозволите деци период адаптације, јер за све малишане је тренутна ситуација новина. Не брините се уколико ваше дете у првим недељама не постиже очекиване успехе. Охрабрите дете, дајте му подршку, ако је потребно укључите се и истражите на које све начине можете да олакшате учење.

 

Направите план рада са дететом

Поред унапред договореног распореда који деца имају са својим наставницима, важно је да у договору са вама одреде када је време за учење, игру, дружење. Помозите свом детету да испланира дневне активности, да не буде преоптерећено обавезама већ и да има слободно време током дана.

 

Интересујте се о настави

Након што дете заврши наставне обавезе, преиспитајте га шта су током наставе радили, које теме су обрађивали, шта је деци интересантно. На основу ваше заинтересованости за школски програм, учинићете детету олакшицу. Наиме, преиспитивањем шта су деца током наставе учила, ви их терате да понове информације и самим тим ће их лакше запамтити.

 

Организујте слободно време

Током наставе на даљину, важно је да деца имају слободно време. Поред гледања цртаних филмова, играња видео игрица, организујте малишанима дружење са породицом и вршњацима. Направите деци кратак предах од гледања у телевизијске и мобилне екране, подстичите их на дружење, играње, креативност.

 

Физичка активност

Не треба заборавити чињеницу да су малишани пуни енергије. Изађите напоље са њима. Играјте неки од спортова са децом на најближим теренима, организујте шетњу до планине или шуме, направите мини такмичење у коме победник добија награду. Покажите деци на свом примеру да су физичка активност и здравље веома важни.

 


Први дан у школи

 

Ближи се време када ће нова генерација ђака првака, паметних главица и бистрих окица  први пут сести у школске клупе, радознало и жељно упијати сваку реч и поглед своје учитељице, весело трчкарати школским двориштем…

Преко стотину пута је наша и ваша школа отворила своја врата новој генерацији првака. Из школског дворишта, пуног веселих гласова и испреплетених руку, прваци су кренули на осмогодишње путовање кроз образовање. Са идејом да поделе радост и искажу поштовање ђацима првацима, ученици старијих разреда наше школе, 1. септембра организовали су приредбу својим најмлађим другарима. Овогодишњу приредбу припремили су ученици четвртог разреда са својим учитељима. Сви ученици првог разреда су добили и пригодан поклон како би им овај дан остао што лепшем сећању.

Прваци, постали сте део богате историје школе која већ много година негује пријатељство, разумевање, хуманост, давање, спортски дух, бригу о другима и средини у којој се живи.
Подржавајте и ширите дружење, заједништво и солидарност, поштујте тадиционалне вредности и чувајте постојеће, учествујте у чувању и оплемењивању своје школе.
Сваког новог дана раздрагано улазите у школу доносећи на лицу радост а излазите односећи торбе пуне петица.

Другари, улепшајте нашу школу својим осмесима и успесима а ми  желимо да вам школско звоно унесе радост у ново поглавље живота.